Distributieriem vervangen
Hoe werkt een distributieriem?
Met behulp van de distributieriem drijft de krukas van uw auto de nokkenas(sen) aan. Soms wordt tegelijkertijd ook een diesel inspuitpomp aangedreven. De getande riem is gemaakt van sterk rubber en kunststof, verstevigd met draden.
- Wat is het verschil tussen een distributieketting en -riem?
- Wanneer moet de distributieriem worden vervangen?
- Hoe controleer ik of de riem aan vervanging toe is?
- Wat is het risico van een versleten distributieriem?
- Welke werkzaamheden behoren bij het vervangen van de riem?
- Wat zijn de kosten voor het vervangen?
- Garantie
Wat is een distributieketting?
Uw auto heeft een distributieketting of -riem. Beide hebben dezelfde functie. De distributieketting is echter gemaakt van gehard staal en hoeft in tegenstelling tot de distributieriem niet vervangen te worden. Raadpleeg het instructieboekje van uw auto om uit te vinden of er sprake is van een distributieketting of –riem. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met Autobedrijf Vrieling.
Wanneer moet de riem worden vervangen?
Het vervangen van een distributieriem valt onder regulier onderhoud. Hij wordt preventief vervangen bij een bepaalde kilometerstand. In het instructieboekje of onderhoudsschema van uw auto staat aangegeven wanneer het moet gebeuren.
Indien u weinig kilometers rijdt, kan de riem uitdrogen voordat hij volgens de kilometerteller aan vervanging toe is. Ook bij auto’s die veel korte ritjes maken in de stad is het raadzaam om hem eerder te vervangen. Een distributieriem slijt dan in verhouding harder.
Hoe controleer ik of de riem aan vervanging toe is?
In het onderhoudsboekje van uw auto wordt de laatste vervangingsdatum altijd duidelijk vermeld. Meestal zit er onder de motorkap ook nog een sticker met de datum en kilometrage waarop de riem voor het laatst vervangen is. Valt het toch niet meer te achterhalen? Autobedrijf Vrieling kan aan de hand van uw kenteken aangeven wanneer de distributieriem aan vervanging toe is.
Wat is het risico van een versleten distributieriem?
Wanneer de riem niet tijdig wordt vervangen kan hij in het ergste geval breken. Een gevaarlijke situatie, want uw motor loopt plotseling vast. Dit heeft ernstige motorschade tot gevolg en een reparatie die flink in de papieren loopt. Wanneer de riem niet breekt maar doorslipt zal uw auto slecht, of niet meer lopen. Ook in dit geval zijn de reparatiekosten fors.
Welke werkzaamheden behoren bij het vervangen van een distributieriem?
Vaak is het verstandig om tegelijk met de distributieriem ook de spanrollen, omkeerrollen en zelfs de waterpomp te vervangen. Deze slijtagegevoelige onderdelen hebben net als de distributieriem de nodige kilometers gedraaid. Wanneer u deze onderdelen op een later tijdstip alsnog moet laten vervangen, dan zal de hele reparatie nogmaals worden uitgevoerd.
Wat zijn de kosten voor het vervangen van de riem?
Het vervangen is een ingrijpende klus, die afhankelijk van uw type auto sterk kan variëren in tijd. Autobedrijf Vrieling maakt graag een heldere offerte voor het vervangen van de distributieriem.
Vaak worden looprollen, spanrollen en waterpomp daarin meegenomen. Neem de offerte goed door, zodat u weet wat er in de prijs is meeberekend. Indien onze monteur tijdens het vervangen op andere gebreken stuit, dan nemen wij direct contact met u op. De benodigde reparaties en daarmee samenhangende kosten spreken wij uitgebreid met u door. Pas na uw toestemming voeren wij de reparaties uit.
Garantie
Autobedrijf Vrieling werkt met A-kwaliteit onderdelen. U bent dus verzekerd van een geluidsarme distributieriem met goede krachtsoverbrenging en een lange levensduur. Bovendien krijgt u 12 maanden garantie op fabricage- en/of montagefouten.
Autobedrijf Vrieling
- Betaalbaar onderhoud voor alle automerken- en typen
- Goed opgeleide monteurs
- Persoonlijke aandacht en advies
- U behoud uw fabrieksgarantie